Δράσεις


Θέμα: «Eτήσια Γενική τακτική Συνέλευση του μελισσοκομικού συλλόγου N. Θεσσαλονίκης»

Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ.στο κτήριο τεχνολογίας τροφίμων στο αγρόκτημα Α.Π.Θ στη Θέρμη. 
(βλ. χάρτη παρακάτω)

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Διοικητικός απολογισμός απερχομένου έτους 2018
α) Ενημέρωση για τις συναντήσεις μελών μας στο ΥΠΑΤ και τις προτάσεις για την ΚΥΑ 2020
β) Προτάσεις και θέματα προς συζήτηση από την ολομέλια.

2.Οικονομικός απολογισμός απερχομένου έτους 2018
3.Κοπή Βασιλόπιττας


4. Έναρξη υλοποίησης της επιδότησης του συλλόγου προς τα μέλη του για κάμερες παρακολούθησης μελισσοκομείου.

5. Πραγματοποίηση ημερίδας





Έναρξη ημερίδας 14:00



Ομιλίες

Τανανάκη Χρύσα: Προϊόντα κυψέλης

Θρασυβούλου Ανδρέας: Εχθροί και ασθένειες Μελισσιού.

Γκουσιάρης Αλέξανδρος: Εξαγωγές μελιού από μελισσοκόμο. Εμπειρίες - προοπτικές - προβλήματα

Τζιωρτζιώτη Αγγελική - Οικονόμου Ελένη: Οικοτεχνία. Εμπειρίες από παραγωγούς του συλλόγου.






--------------------------------------------------------
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης  συμμετέχει στον "Σύνδεσμο Μελισσοκομικών Συλλόγων" και καλεί όλα τα μέλη του στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματολογία και διοργάνωση αναφέρονται στην αφίσα. 





 Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού, στην Ιερά Οδό αριθ. 75.
Τρόποι μετάβασης:
Με λεωφορείο από την Ιερά Οδό, στάση «Γεωπονική»
Με λεωφορείο από Λεωφόρο Αθηνών, στη στάση "Γαρδένια.
Με Μετρό γραμμή 3 στους σταθμούς «Κεραμεικός» ή «Ελαιώνας».
Ακολουθεί χάρτης



 Στον ίδιο χώρο ακολουθεί "Ημέρα ενημέρωσης" για τους μελισσοκόμους.
Διοργάνωση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρόγραμμα και οργανωτική επιτροπή στην 2η αφίσα παρακάτω.





https://drive.google.com/open?id=1T3NVM-_MtaEuRHrfOV8huPDga_S5sqAf



https://drive.google.com/open?id=1JVDV0-TIMCd2LMjQJhemi4jMJdMp5NnN
















-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δελτίο Τύπου



Τ.Θ. 60705
ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 57001 
ΤΗΛ. 2310 471544, 471110 (εσωτ.101,104)
e-mail : kmkmakedonias@gmail.com

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 17-10-2018
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 2754

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια  υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2019»


Στα πλαίσια του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2019, σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η κατάθεση δικαιολογητικών για τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών).
        Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι των νομών Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση (ακολουθεί υπόδειγμα) έως 21-1-2019 (ημέρα Δευτέρα) στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Α. Δράση 3.1 – Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων
1.    Ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών, από  την  1-8-2018  έως   20-5-2019. Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι και 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης, που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος, ή επί του αριθμού των μελισσοσμηνών του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018. Οι κυψέλες αντικατάστασης, των οποίων επιχορηγείται η αγορά, θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο με αναπόσπαστο ή/και ανεξίτηλο τρόπο “Καν. 1308/2013 – 2019".
2.    Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον 20 μελισσιών
β) είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
γ) έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση για την καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών ή έχουν προβεί στην θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου, κατά το διάστημα μεταξύ 1ης  Σεπτεμβρίου και 31ης  Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.
3. Ενισχύεται  η  προμήθεια  καινούριας πλήρης κυψέλης η οποία αποτελείται  σωρευτικά από:
α) εμβρυοθάλαμο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με  σταθερή ή κινητή βάση
β) καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας,
γ)  τα αντίστοιχα πλαίσια,
δ) συνδετήρες για το καπάκι και
ε) συνδετήρες για την κινητή βάση (εφόσον η κυψέλη διαθέτει κινητή βάση).

4. Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη:
α) η δαπάνη για την προμήθεια  μεμονωμένων  εξαρτημάτων  κυψελών, παρά  μόνο για τις πλήρεις κυψέλες,
β)  η  δαπάνη  για  αγορά  κυψελών  για  τις  οποίες  δεν  έχουν  εκδοθεί  ορθά  τα  αντίστοιχα παραστατικά.
γ) ο ΦΠΑ

Δικαιολογητικά συμμετοχής

Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Ευκρινές φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Φωτοαντίγραφο της αίτησης – δήλωσης κυψελών διαχείμασης ή μελισσοκομικού βιβλιαρίου εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018.
γ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού.
δ) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής:
αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση – δήλωση στοιχεία είναι αληθή,
    ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή ενωσιακό πρόγραμμα ενίσχυσης,
    γγ) ότι θα διατηρήσουν τις κυψέλες αντικατάστασης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους και θα τις επιδεικνύουν στις Εθνικές και ενωσιακές ελεγκτικές αρχές, όποτε αυτό ζητηθεί. 


Β.   Δράση   3.2 – Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας
1. Ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη  μετακίνηση των μελισσιών των «νομάδων και επαγγελματιών μελισσοκόμων», για την εκμετάλλευση συγκεκριμένης ανθοφορίας   ή   μελιτοέκκρισης, από το συνήθη μόνιμο τόπο – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα, καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση έως 1-7-2019 (ημέρα Δευτέρα). Τα παραγωγικά μελίσσια που μετακινούνται, όλα μαζί ή τμηματικά, αποτελούν ποσοστό τουλάχιστον 40% επί του αριθμού των καταγεγραμμένων κυψελών διαχείμασης, που διαθέτει ο μελισσοκόμος κατά την τρέχουσα ετήσια προγραμματική περίοδο.
Η μετακίνηση γίνεται με τη χρήση:
    α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτομελισσοκομικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή
β) φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), ή/και
γ) οχηματαγωγών πλοίων
υπό την προϋπόθεση ότι τα μελισσοσμήνη αυτά μετακινούνται σε απόσταση:
α) τουλάχιστον είκοσι (20) χιλιομέτρων για την περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας, εκτός των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας,
β) τουλάχιστον πενήντα (50) χιλιομέτρων για την περίπτωση της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας.
2.   Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:
α)Να έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση για την καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών ή έχουν προβεί στη θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.
β)Να   είναι   κάτοχοι   μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, με τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης.
γ)Η ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τους να είναι 5.000 €, με εξαίρεση  τους  μελισσοκόμους,  οι  οποίοι  υπέβαλλαν  Ενιαία  Αίτηση  Ενίσχυσης  (Δήλωση ΟΣΔΕ) και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση.
δ) Να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως επαγγελματίες αγρότες. Στην κατηγορία των επαγγελματιών μελισσοκόμων εντάσσονται και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
ε)  Να  διαθέτουν  μελισσοκομικό  βιβλιάριο  σε  ισχύ  (θεωρημένο)  κατά  την  ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Δικαιολογητικά συμμετοχής

Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Ευκρινές φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Φωτοαντίγραφο της αίτησης – δήλωσης κυψελών διαχείμασης ή μελισσοκομικού βιβλιαρίου εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου 2018.
γ) Φωτοαντίγραφο της πιο πρόσφατης κατά την υποβολή της αίτησης, πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα). Το εν λόγω δικαιολογητικό δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται εντός του μελισσοκομικού έτους και μέχρι την 1η Ιουλίου 2019 (ημέρα Δευτέρα). 
δ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού.
ε) Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίας αγρότης. Το εν λόγω δικαιολογητικό δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μέχρι την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019. Από τα στοιχεία πρέπει να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της δράσης.
στ) Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.
ζ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ).
η)  Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής:
αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση – δήλωση στοιχεία, όσο και τα αντίστοιχα στα φορολογικά έντυπα είναι αληθή,
ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης.

Η Αίτηση – Δήλωση, η οποία είναι κοινή και για τις δύο δράσεις, υποβάλλεται:
-    Αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο
-    Δια αντιπροσώπου
-    Με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση:


ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τ.Κ.57001 
Τ.Θ. 60705

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας στα τηλέφωνα: 2310 471544, 471110, 471542 (εσωτ. 101,104).


Οι επόπτες του Κ.Μ.
Κεντρικής Μακεδονίας

Βαρτάνη Σοφία
Πουτούρης Δρακόντης

--------------------------------------------------------------------

Πατήστε παρακάτω για να κατεβάσετε τα αρχεία:


-----------------------------------------















--------------------------------------------------------





Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σας καλεί στην 11η γιορτή μελιού στις 19-20-21 Οκτωβρίου στο πεδίο του Άρεως στη Λεωφόρο Στρατού απέναντι από την ΕΤ3.
Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί












-----------------------------------------------------------------








Θέμα: «Eτήσια Γενική τακτική Συνέλευση του μελισσοκομικού συλλόγου N. Θεσσαλονίκης»

Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 10.00π.μ.στο κτήριο τεχνολογίας τροφίμων στο αγρόκτημα Α.Π.Θ στη Θέρμη. 
(βλ. χάρτη παρακάτω)

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Διοικητικός απολογισμός απερχομένου έτους 2017
α. Ενημέρωση για τις συναντήσεις μελών μας στο ΥΠΑΤ (προτάσεις για την ΚΥΑ 2018)
β. Ενημέρωση σχετικά με τις προτάσεις του συλλόγου μας για την συνδικαλιστική νομοθεσία στο νομικό σύμβουλο του ΥΠΑΤ
γ. Δενδροφυτεύσεις
δ) Περιφέρεια (κατάθεση προγράμματος)
ε) Γιορτή μελιού – Φεστιβάλ μελιού –συμετοχή σε εκδηλώσεις του εσωτερικού –εξωτερικού, κ.λ.π.
στ) ΟΜΣΕ και δρώμενα
ζ) Πρόταση για επιδότηση του συλλόγου στα μέλη του (κάμερες, GPS)
η) Προτάσεις και θέματα προς συζήτηση από την ολομέλια.

2.Οικονομικός απολογισμός απερχομένου έτους 2017
3.Κοπή Βασιλόπιττας


4. Πραγματοποίηση ημερίδας





                                                                                                                                                       





Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας διοργανώνει διημερίδα για την ενημέρωση των μελισσοκόμων σε κλαδικά, επαγγελματικά και επιστημονικά θέματα στις 24-25 Φεβρουαρίου στο κτίριο της Τεχνολογίας Τροφίμων που βρίσκεται στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

Σάββατο 24/02/2017
Ώρα
Εισήγηση
Εισηγητής
9:00-10:00
Προσέλευση

10:30-12:30
Φοροτεχνικά θέματα, Προβλήματα-Λύσεις
Ξανθόπουλος Ακης- Λογιστής
12:30-13:00
Ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ
Νότης Στεφανος
13:00-13:30
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΚΑΦΕ
13:30-14:00
Ενημέρωση από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες
Θα ανακοινωθεί
14:00-14:30
Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών / Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας
Κορίτσας Αριστοτέλης
14:30-15:00
Οικοτεχνία (ΚΗΜΟ)
Τζιωρτζιώτη Αγγελική
15:00-16:00
Ενημέρωση από το ΔΣ  του Συλλόγου - 
Ομάδες Παραγωγών
ΔΣ του Συλλόγου


Κυριακή 25/02/2017
Ώρα
Εισήγηση
Εισηγητής
9:00-10:00
Προσέλευση

10:00-10:30
Χαιρετισμοί

10:00-12:00
Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΔΣ για το 2017
ΔΣ του Συλλόγου
12:30-13:30
ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ-
13:30-14:00
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΚΑΦΕ
14:00-14:30
Βαρρόα και αντιμετώπισή της
Γκόρας Γιώργος
14:30-15:00
Νοσεμίαση και αντιμετώπισή της
Θρασυβούλου Ανδρέας
15:00-15:30
Προϊόντα κυψέλης. Διασφάλισης της παραγωγής
Τανανάκη Χρυσούλα
15:30-16:00
Γενική συζήτηση παραγωγών και επιστημόνων
Τανανάκη Χρ., Θρασυβούλου Α. και Γκόρας Γ.










Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έλαβε επιστολή από το διαχειριστή της ιστοσελίδας «ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ» κ. Λύτρα με την παρακάτω ερώτηση:


«Στην ομιλία σας στο Συνέδριο των Ιωαννίνων είπατε ότι ο σύλλογός Θεσσαλονίκης είπε όχι στους ψεκασμούς των πεύκων στην Αττική, με φάρμακα ακατάλληλα για την ανθρώπινη υγεία. Οι ψεκασμοί αυτοί όπως πληροφορηθήκαμε έγιναν για την καταπολέμηση του εργάτη. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο; Ποιοι αποφάσισαν, πώς αποφάσισαν, με ποια φάρμακα και γιατί υποστηρίξατε ότι είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία;»

Κύριε Λύτρα,
Παρακάτω σας δίνουμε μια πλήρη απάντηση στο ερώτημά σας. Τα σχετικά έντυπα, επιστολές, δελτία τύπου και άλλα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις απόψεις μας θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας
www.beeclubthessalonikis.blogspot.gr.


Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την «βαμβακάδα» που γεμίζει με την μελούρα τα μπαλκόνια τους, τα αυτοκίνητά τους και τα απλωμένα ασπρόρουχά τους το έτος 2003. Οι επιστήμονες του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Π. Μυλωνά, Κ. Σουλιώτη και Π. Πετράκη) συνέβαλαν στην ένταση. υποστηρίζοντας, χωρίς όμως να έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, ότι ο εργάτης του πεύκου (Marchalina hellenica) ευθύνεται για τη ξήρανση των πεύκων. 

Κάτω από τη πίεση των δημοτών, των Δημάρχων και των ΜΜΕ το ΥπΑΑΤ πραγματοποίησε δύο συσκέψεις ( 12/05/2005 και 31/05/2005) με συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Κοινοτήτων, εκπροσώπων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΓΠΑ) και Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της «βαμβακάδας». Εκ μέρους των μελισσοκομικών φορέων συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Αττικής και Κερατέας κύριοι Μάλλιος Γεώργιος και Σταμάτης Σίνης (Δελτίον Τύπου ΥπΑΑΤ 31/05/2005 και 9/06/2005).

Στην σύσκεψη της 31/05/2005 αποφασίστηκε α) Άμεση υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ψεκασμών εναντίον του εργάτη σε 4 περιοχές (Μελίσσια, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Αγιο Στέφανο) και β) σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης θα είναι θετικά, να ακολουθήσουν ψεκασμοί και σε άλλες περιοχές. 

Την ίδια ημέρα (31/5/2005) συστάθηκε επιτροπή από τους επιστήμονες Κωνσταντίνο Σουλιώτη, ερευνητή ΜΦΙ, του Νικόλαου Εμμανουήλ, Καθηγητή του ΓΠΑ και του Παναγιώτη Πετράκη, ερευνητη του ΕΘΙΑΓΕ για τη διενέργεια των πειραμάτων καταπολέμησης του Marchalina. Για πρώτη φορά το Υπουργείο έδωσε άδεια για πειραματικούς ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικές ουσίες που δεν έχουν έγκριση για την εφαρμογή τους στα πεύκα, η πρώτη φορά που αποφασίστηκαν ψεκασμοί σε κατοικημένες περιοχές με χημικά που χρησιμοποιούνται μόνο στους αγρούς, η πρώτη φορά που σχεδιάστηκε πείραμα χωρίς κανένα προβληματισμό για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα και η πρώτη φορά που γίνεται απ’ ευθείας ανάθεση πιλοτικού ερευνητικού προγράμματος χωρίς διαβούλευση και διαγωνισμό.
Τα πειράματα της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν εντός 8 ημερών, από 8 έως 16 Ιουνίου 2005 σε τρεις περιοχές (Αγ. Στέφανο, Ν. Ερυθραία-Εκάλη, Κηφισιά-Μελίσσια). Στην έρευνα αυτή δοκιμάστηκαν τα σκευάσματα Triona, Saf-T-Side, ΧΕΛΛΟΝΑ, Applaud, Insegar, Admiral, Tetrastop, Savona και PVP. Από αυτά τα δύο (Tetrastop και PVP) δεν είχαν έγκριση κυκλοφορίας στη χώρα μας. 

Στην έρευνα της μιας εβδομάδας οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βρήκαν ότι όλα τα σκευάσματα είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση του εργάτη μέχρι 98% και ότι είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Η έρευνα αυτή ποτέ δεν δημοσιεύτηκε, ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε και ουσιαστικά ποτέ δεν εμφανίστηκε. 

Στη συνέχεια το ΥπΑΑΤ έκρινε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των ψεκασμών στα πευκοδάση για τη θανάτωση του εργάτη και ζήτησε την επέκταση καταπολέμησης του εντόμου και σε άλλες περιοχές πέραν της Αττικής (Δελτίο Τύπου 25 4 2007). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Δασών Χανίων ζήτησε αεροψεκασμούς εναντίον του εργάτη με τα συγκεκριμένα αποτελεσματικά φάρμακα 30.000-50.000 στρ. (Εισήγηση ΑΣΥΓΕΦ 18-040-2006),
Τα φάρμακα όμως που οι τρεις ερευνητές βρήκαν αποτελεσματικά για τη συστηματική εξολόθρευση του εργάτη, ενοχοποιήθηκαν ως επικίνδυνα για την ανάπτυξη καρκίνων, αλλεργιών, παθήσεων του αναπνευστικού, προβλημάτων γονιμότητας και άλλων παρενεργειών. Η ιατρός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, χαρακτήρισε πρωτοφανές τους ψεκασμούς με επικίνδυνες χημικές ουσίες χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική μελέτη περιβαλλοντικών και ανθρώπινων επιπτώσεων και προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για την προσωρινή αναστολή της χρήσης των 6 χημικών ουσιών στα πευκοδάση. Η ίδια χαρακτήρισε τις προτεινόμενες ουσίες ως «ενδοκρινικούς διαταράκτες» που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και υπογονιμότητα. Για το fenoxycarb υπάρχει γενικότερη επιστημονική αποδοχή ότι έχει καρκινογόνο δράση και οι ψεκασμοί των λοιπών ουσιών προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες.

Στην κατάσταση αυτή ασφαλώς και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Ζητήσαμε να διαβάσουμε την πιλοτική μελέτη από τους συγγραφείς ακόμα και από τον ίδιο τον Πρύτανη του ΓΠΑ. Αντί της πιλοτικής μελέτης απειληθήκαμε με μηνύσεις. Στείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, στα ΜΜΕ και στα περιοδικά της χώρας. Ενώσαμε τη φωνή μας με άλλες διαμαρτυρίες όπως εκείνη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας, της Κοινοπραξίας Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας και της κας Γούναρη Σοφίας. Με διαμαρτυρίες αυτές φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι γίνονται συστηματικοί ψεκασμοί στα πεύκα για την εξολόθρευση του εργάτη, πιθανόν με τις ίδιες επικίνδυνες χημικές ουσίες που ανέδειξε η ανύπαρκτη έρευνα της μιας εβδομάδας από τους τρεις επιστήμονες. Από τα παρακάτω Δελτία Τύπου του Υπουργείου και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ φαίνεται ότι οι Δασικές υπηρεσίες στη Σύρο, Ρόδο, Κρήτη, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας και άλλων περιοχών εφαρμόζουν συστηματικά προγράμματα εξολόθρευσης του εργάτη.




Το ΔΣ του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τ.Θ. 60458                                                                                           ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 57001 
ΤΗΛ. 2310 471544, 471110 (εσωτ.101,104)                                 e-mail : kmkmakedonias@gmail.com

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 31/10/2017
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 2620


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Υποβολή αιτήσεων στα πλαίσια  υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2018»

Κατεβάστε τα παρακάτω αρχεία:
Αίτηση           Υπεύθηνη Δήλωση
                              
Στα πλαίσια του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2018, σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η κατάθεση δικαιολογητικών για τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (μετακινήσεις μελισσοσμηνών).
                    Οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι των νομών Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση (ακολουθεί υπόδειγμα) έως 20-1-2018 στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Α. Δράση 3.1 – Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων
1.     Ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών, αξίας μέχρι τριάντα ευρώ (30,0  ανά  κυψέλη από  την  1-8-2017  έως   20-5-2018. Το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι και 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης, που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος, ή επί του αριθμού των μελισσοσμηνών του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, εφόσον αυτό έχει θεωρηθεί το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους. Οι κυψέλες αντικατάστασης, των οποίων επιχορηγείται η αγορά, θα φέρουν σε εμφανές σημείο πυροσφράγιση ή αναπόσπαστη ετικέτα με την επιγραφή Καν. 1308/2013, έτος 2018.
2.     Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον 20 μελισσιών
β) είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
γ) έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση για την καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών ή έχουν προβεί στην θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου, κατά το διάστημα μεταξύ 1ης  Σεπτεμβρίου και 31ης  Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.
3Ενισχύεται  η  προμήθεια  καινούριας πλήρης κυψέλης η οποία αποτελείται  σωρευτικά από:
αεμβρυοθάλαμο τύπου standard (10 ή 8 πλαισίων), από ξύλο ή κόντρα πλακέ, με  σταθερή ή κινητή βάση
β) καπάκι τύπου standard ή Αυστραλίας,
γ)  τα αντίστοιχα πλαίσια,
δ) συνδετήρες για το καπάκι και
ε) συνδετήρες για την κινητή βάση (εφόσον η κυψέλη διαθέτει κινητή βάση).

4. Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη:
α) η δαπάνη για την προμήθεια  μεμονωμένων  εξαρτημάτων  κυψελών, παρά  μόνο για τις πλήρεις κυψέλες,
β η  δαπάνη  για  αγορά  κυψελών  για  τις  οποίες  δεν  έχουν  εκδοθεί  ορθά  τα  αντίστοιχα παραστατικά.
γ) ο ΦΠΑ

Β. Δράση  3.2  Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας
1. Ενισχύεται μέρος της δαπάνης μετακίνησης των μελισσοσμηνών, για την εκμετάλλευση συγκεκριμένης ανθοφορίας   ή   μελιτοέκκρισηςαπό το συνήθη μόνιμο τόπο – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα, καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση έως 30-6-2018Τα παραγωγικά μελίσσια που μετακινούνται, όλα μαζί ή τμηματικά, αποτελούν ποσοστό τουλάχιστον 40% επί του αριθμού των καταγεγραμμένων κυψελών διαχείμασης, που διαθέτει ο μελισσοκόμος κατά την τρέχουσα ετήσια προγραμματική περίοδο.
Η μετακίνηση γίνεται με τη χρήση:
    α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτομελισσοκομικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή
β) φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), ή/και
γ) οχηματαγωγών πλοίων
υπό την προϋπόθεση ότι τα μελισσοσμήνη αυτά μετακινούνται σε απόσταση:
α) τουλάχιστον είκοσι (20) χιλιομέτρων για την περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας, εκτός των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας,
β) τουλάχιστον πενήντα (50) χιλιομέτρων για την περίπτωση της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας.
2.   Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:
α)Να έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση για την καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών ή έχουν προβεί στη θεώρηση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του τρέχοντος μελισσοκομικού έτους.
β)Να   είναι   κάτοχοι   μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, με τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης.
γ ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τους να είναι 5.000 €, με εξαίρεση  τους  μελισσοκόμους,  οι  οποίοι  υπέβαλλαν  Ενιαία  Αίτηση  Ενίσχυσης  (Δήλωση ΟΣΔΕκαι/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από το έτος υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση.
δ) Να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως επαγγελματίες αγρότες.
ε)  Να  διαθέτουν  μελισσοκομικό  βιβλιάριο  σε  ισχύ  εωρημένο κατά  την  ημερομηνία υποβολής της αίτησης.




Δικαιολογητικά συμμετοχής

Οι αιτήσεις συνοδεύονται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Ευκρινές φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου, το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Φωτοαντίγραφο της αίτησης – δήλωσης κυψελών διαχείμασης. Στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης  Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο δηλώνονται οι κυψέλες διαχείμασης δεν είναι απαραίτητη η υποβολή της αίτηση – δήλωσης, καθώς στην περίπτωση αυτή το μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κυψελών διαχείμασης.
γ) Φωτοαντίγραφο της πιο πρόσφατης κατά την υποβολή της αίτησης, πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα).
δ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού
ε) Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως επαγγελματίας αγρότης. Η εν λόγω βεβαίωση πρέπει να είναι σε ισχύ την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
στ) Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ, εφόσον αυτό χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά των μετακινούμενων κυψελών.
ζ) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ΟΓΑ, από όπου προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και της σελίδας θεώρησης, από όπου προκύπτει ότι το βιβλιάριο αυτό είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ)
η)  Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86, στην οποία δηλώνονται τα εξής:
αα) ότι τα αναφερόμενα στην αίτηση – δήλωση στοιχεία, όσο και τα αντίστοιχα στα φορολογικά έντυπα είναι αληθή,
ββ) ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης.

Η Αίτηση  Δήλωση, η οποία είναι κοινή και για τις δύο δράσεις, υποβάλλεται:
-        Αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο
-        Δια αντιπροσώπου
-        Με συστημένη ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΙΤΗΡΩΝ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τ.Κ.57001 
Τ.Θ. 60458

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κεντρικής Μακεδονίας στα τηλέφωνα: 2310 471544, 471110, 471542 (εσωτ. 101,104).



Οι επόπτες του Κ.Μ.
Κεντρικής Μακεδονίας

Βαρτάνη Σοφία
Πουτούρης Δρακόντης

----------------------------------------------------------------------



Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης Διοργανώνει 3ήμερη εκδρομή στα Γιάννενα
για το 2ο Παννελήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που θα διεξαχθεί στις 4-5 Νοεμβρίου στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Grand Serai.

Η εκδρομή περιλαμβάνει μεταφορά με λεωφορείο από και προς Θεσσαλονίκη, 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό καθώς και μεταφορά από το ξενοδοχείο προς τον συνεδριακό χώρο και τις 2 ημέρες. 

Αναχώρηση 3 Νοεμβρίου στις 18:00 από την πλατεία Αριστοτέλους (Εγνατία)
Έναρξη επιστροφής 5 Νοεμβρίου στις 18:00
Τιμή 75 ευρώ το άτομο
Η τιμή αφορά σε δίκλινο δωμάτιο (Για μονόκλινο ή τρίκλινο απευθυνθείτε στο πρακτορείο)
Είσοδος στο Συνέδριο δωρεάν.
Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στο Kassandros Travel 2310262045 ή στο 6936483368

Το πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσιάζεται παρακάτω:

Επιστημονικά Θέματα
Ανδρέα Θρασυβούλου(συντονιστής)
Πασχάλης Χαριζάνης
Σοφία, Γούναρη
Φανή Χατζήνα
Χρυσούλα Τανανάκη

Συνδικαλιστικά θέματα
Αναστάσιος Ποντίκης (συντονιστής)
Ελισσάβετ Λαζαρίδου,
Νίκος Καρακωστίδης
Πασχάλης Χριστοδούλου
Σίμος Μπέλλος

Το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκο-
μίας ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται παρακάτω. Η πρώτη ημέρα είναι αφι-
ερωμένη σε επιστημονικά θέματα. Σ’ αυτήν θα γίνουν συνολικά 21 ανακοινώ-
σεις με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά κέντρα της χώ-
ρας. Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος
στην επαγγελματική μελισσοκομία και εστιάζονται κυρίως στην καλύτερη εκ-
μετάλλευση των μελιττοεκκρίσεων, στη διάσωση και βελτίωση των ελληνικών
φυλών μελισσών, στις μεθόδους παραγωγής βασιλικού πολτού και δηλητηρίου
της μέλισσας, στην αντιμετώπιση της βαρρόα και των άλλων ασθενειών των με-
λισσών, στις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη υγεία των μελισσών, στα υπο-
λείμματα ακαρεοκτόνων στα προϊόντα της μέλισσας, στην ταυτοποίηση των αμι-
γών κατηγοριών μελιού και στους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή,
τη σύνθεση και την διατήρηση της γύρης, του βασιλικού πολτού και του δηλητη-
ρίου της μέλισσας. Η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας θα ξεκινήσει η ώρα 9:00
το πρωί του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά τις 20:00 το βράδυ
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου εστιάζεται σε κλαδικά θέματα. Θα γίνουν 15
εισηγήσεις με συμμετοχή 23 ομιλητών. Με ενδιαφέρον θα ακουστεί ομιλία σχε-
τική με την Πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου για τη μελισσοκομία.
Θα υπάρξει συζήτηση για τον τρόπο/ους κατοχύρωσης θέσης ενός μελλοντικού
μελισσοκομείου, προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της μελισσοκομικής χλω-
ρίδας, για την εμπορία και τις προοπτικές του ελληνικού μελιού, του βασιλικού
πολτού και των άλλων προϊόντων κυψέλης. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προ-
βλήματα που απασχολούν τον κλάδο και θα καταβληθεί προσπάθεια να αμβλυν-
θούν τυχών διαφορές και προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Στην συνεδρί-
αση αυτή θα υπάρχει χρόνος μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες και ολιγόλε-
πτων παρεμβάσεων από τους συνέδρους.
Η Οργανωτική επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει και
έκθεση εφοδίων καθώς επίσης και επίδειξη νέων ευρεσιτεχνιών από έλληνες
μελισσοκόμους
Οι συντονιστές των οργανωτικών επιτροπών
Αναστάσιος Ποντίκης
Ανδρέας Θρασυβούλου








 ------------------------------------------------------------------------------
















-----------------------------------------------------------------








  






                                                                                                   





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
20/03/2016


ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ Α.Π.Θ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Ώρα
Εισηγητές
Τίτλος εισήγησης
10:00-10:30
Προσέλευση και εγγραφή

10:30
Χαιρετισμοί

11:00-11:15
Πλατής Ιωάννης,
Επιπυραγός Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Προϊστάμενος Ανακριτικού γραφείου, εκτελών παράλληλα χρέη Δημοσίου κατήγορου
Νομοθεσία και μέτρα προστασίας για τις δασικές περιοχές
11:20-11:35
Πουτούρης Δρακόντης & Βαρτάνη Σοφία.   Επόπτες Μελισσοκομίας
Αρμοδιότητες  Μελισσοκομικού Κέντρου Μακεδονίας. Το μελισσοκομικό πρόγραμμα 2016
11:40-12:05
Πανάγος Αντώνης, Λογιστής-Μελισσοκόμος - πτυχιούχος λογιστικής TEI Ηπείρου
Λογιστική-Φορολογική Αντιμετώπιση για μελισσοκόμους και κατόχους μελισσοκομικής εκμετάλλευσης
12:10-12:25
Μπαλασά Μαγδαληνή, Κτηνίατρος,
Επόπτρια Ζωικού κεφαλαίου.
Τακτική Υπάλληλος του ΕΛΓΑ
Ασφαλιστική κάλυψη μελισσοσμηνών από ΕΛΓΑ
12:45-13:05
Διάλειμμα
13:10-13:25
Γούναρη Σοφία , Ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Μέλισσα και δάσος
13:30-13:45
Αγγελίδου Ελένη , Αναπληρωτής Δασάρχης Θεσσαλονίκης
Λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας από τους κινδύνους των πυρκαγιών στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης κατά τη θερινή περίοδο από τους μελισσοκόμους-Αγρονομικές διατάξεις
13:50 -14:05
Λιάκος Βασίλης, τ. Καθηγητής ΑΠΘ
Σχεδιασμός Εθνικής Δασικής Πολιτικής
14:10 -14:30
Κωνσταντίνου Γιώργος, Ιατρός Αλλεργιολόγος
Αλλεργικές αντιδράσεις σε κεντρίσματα μελισσών






                                                                                                                                                         

Θέμα: «Eτήσια Γενική τακτική Συνέλευση του μελισσοκομικού συλλόγου N. Θεσσαλονίκης»

Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 10:30 στο κτήριο τεχνολογίας τροφίμων στο αγρόκτημα Α.Π.Θ στη Θέρμη. 
(βλ. χάρτη παρακάτω)

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:


1. Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός απερχομένου έτους 2015
2. Προτάσεις προς την ΟΜΣΕ - ΥΠΑΑΤ
3. Απόφαση Γεν. Συνέλευσης για διαγραφή μη τακτοποιημένων μελών
4. Ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του συλλόγου για την χλωρίδα
5. Πρόταση προς την περιφέρεια για μέλια με αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια.
6. Γενικά θέματα
    Εσωτερικός κανονισμός (γιορτή μελιού)
    Συζήτηση πρότασης μέλους του συλλόγου για α) συλλογή μερίδων μελιών για τους μετανάστες
                                                                      β) δημιουργία τράπεζας μελισσιών
    Έξοδα για Δικηγόρους όσον αφορά τις κλοπές μελισσιών
    Αλληλογραφία του συλλόγου με διάφορους φορείς
7. Κοπή Βασιλόπιττας με δώρα για τους τυχερούς

8. Ορισμός ημερομηνίας για μερίδα (προτείνεται 27/2/2016)













                                                                                                                                                                   







Θεσσαλονίκη 03/02/2015
Αρ. Πρωτ. 953

Θέμα: «Eτήσια Γενική τακτική Συνέλευση του μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης»

Καλούνται όλα τα μέλη του συλλόγου στην ετήσια γενική τακτική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 09:00 στο κτήριο τεχνολογίας τροφίμων στο αγρόκτημα Α.Π.Θ στη Θέρμη. (βλ. χάρτη παρακάτω)

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. διοικητικός Οικονομικός απολογισμός απερχομένου έτους 2014
2. Ενημέρωση για τις προτάσεις του συλλόγου προς την Ο.Μ.Σ.Ε.
3. Απόφαση Γεν. Συνέλευσης για διαγραφή μη τακτοποιημένων μελών.
4. Ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του συλλόγου για την χλωρίδα
5. Ενημέρωση σχετικά με τη διερεύνηση κατάθεσης φακέλου για πευκόμελο με την  
    ένδειξη Π.Ο.Π. και προτάσεις αντ’ αυτού
6. Γενικά θέματα
7. Ολοκλήρωση δράσης επιδότησης αντικλεπτικών GPS. Παρουσίαση 
     λειτουργίας τους και διανομή αυτών.
8. Κοπή Βασιλόπιττας με πλούσια δώρα για τους τυχερούς.
9. Ακολουθεί ημερίδα με ενδιαφέροντα μελισσοκομικά θέματα

Απαραίτητη η προσκόμιση του μελισσοκομικού σας βιβλιαρίου.













                                                                                                                                                                   









Προβολή μεγαλύτερου χάρτη





                                                                                                                                                                  


Ο Σύλλογος  συμμετέχει και σας καλεί στην μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη, μας αφορά άμεσα. Ενημερωθείτε.
Σάββατο 24/11 στις 11:30 στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. 





Επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για περεταίρω ενημέρωση


http://beegoldorbegold.wordpress.com


                                                                                                                                                                






Θεσσαλονίκη 28-11-2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Καλούνται όλα τα μέλη στην 1η δενδροφύτευση που διοργανώνει ο σύλλογος μας αυτήν την Κυριακή 1/12/2013 στο Τριαδι Δ. Θέρμης. 
  Συνάντηση στα κοιμητήρια Τριαδίου στις 10:00 όπως φαίνεται και στον χάρτη παρακάτω. 
   Απαραίτητη η παρουσία όλων για μια δυναμική αρχή και μία δημιουργική συνέχεια.
  Στόχος είναι οι δράσεις αυτές να λάβουν χώρα σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης με σκοπό να εμπλουτίσουμε την ευρύτερη περιοχή με μελισσοκομικά φυτά.
   Οι ενέργειες αυτές γίνονται σε συνεργασία με τη διεύθυνση αναδασώσεων Ν. Θεσσαλονίκης.

  Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6987621000 & 6978560000. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: