Προτάσεις

Θεσσαλονίκη 9 Φεβρουαρίου 2017

Θέμα « Προτάσεις για το τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας 2017-2019 Καν. (EE)1366/2015 και του εκτελεστικού Καν. (EE)1368/2015»



1 Τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων.
α. Δίκτυο Κέντρων Μελισσοκομίας: Η δράση αυτή θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί γιατί μερικά Κέντρα Μελισσοκομίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και η βοήθεια που προσφέρουν στον κλάδο είναι επουσιώδη.  Η θέση του επόπτη να μην θεωρείται μόνιμη απασχόληση δημοσίου υπαλλήλου αλλά να προκηρύσσεται κάθε χρόνο ή κάθε τρία χρόνια  με ανοικτές διαδικασίες ώστε αφενός να αξιολογείται η προσφορά τους, να υπάρχουν κίνητρα και τέλος να προσλαμβάνονται τα πλέον κατάλληλα άτομα.   Η μεταφορά των Κέντρων Μελισσοκομίας στην Περιφέρεια θα αποδέσμευε ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα στη δημιουργία υποδομών του κλάδου ιδιαίτερα στη χλωρίδα.


β.Ηλεκτρονικό δίκτυο Μελισσοκομίας-Μelinet: Να καταργηθεί και με τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για την συντήρηση, να γίνει μια νέα ιστοσελίδα στην οποία να συμμετέχουν φορείς των μελισσοκόμων και επιστήμονες που γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου.

γ. Εκπαιδεύσεις και έντυπα: Οι εκπαιδεύσεις να γίνονται σε περίοδο που διευκολύνει τους μελισσοκόμους και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου να μην αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής των εκπαιδευτών. Να γραφούν ενημερωτικά φυλλάδια  από τους εξειδικευμένους επιστήμονες των Πανεπιστημίων και των Ινστιτούτων, για τους καταναλωτές με πληροφορίες για τα προϊόντα της μέλισσας τα οποία θα μοιράζονται στις διάφορες γιορτές μελιού.
 
δ. Στήριξη της προώθησης του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης. Ενημέρωση καταναλωτών μέσω εκπαιδεύσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες της μελισσοκομίας. Στήριξη των γιορτών μελιού, διαφήμιση των προϊόντων κυψέλης από τα ΜΜΕ. Ποιοτικά κριτήρια βασιλικού πολτού, γύρης, πρόπολης.    

2. Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών, ιδιαίτερα της βαρρόα.

Τα Πανεπιστήμια, τα Ινστιτούτα και τα Κέντρα Μελισσοκομίας να αναλάβουν πιλοτικά προγράμματα καταπολέμησης της βαρρόα, Νοσεμίασης και Αμερικάνικης Σηψιγονίας σε μεγάλο αριθμό μελισσιών μελισσοκόμων σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα αποτελέσματα να γενικευτούν στα τρία χρόνια  του προγράμματος στην πλειονότητα των μελισσιών στην χώρα 

3.  Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης.
Α.Να συνεχιστούν οι δράσεις εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και η οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.
Β. σε αυτή τη δράση να μπουν οι αναλύσεις του βασιλικού πολτού και γύρης των παραγωγών(τοπωνύμια), με στόχο σε βάθος χρόνου την ολοκλήρωση ενός γεωγραφικού μελισσοπαλινολογικου άτλαντα στη χώρα μας.
Γ. επίσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην εφαρμογή, η ολοκλήρωση της ερευνητικής δουλειάς της κ. Γούναρη (σε συνεργασία με τους μελισσοκόμους και τους φορείς),προς όφελος των μελισσοκόμων.

4. Στήριξης των εργαστηρίων ανάλυσης προϊόντων μελισσοκομίας με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων.

α) Να γίνει γνωστή η δράση αναλύσεις μελιού στους μελισσοκόμους ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή τους στη δράση αυτή και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες συμμετοχής. Να αρθούν οι περιορισμοί που οδηγούν τους μελισσοκόμους στο να μη συμμετέχουν στη δράση αυτή. Η απουσία επιλέξιμης δαπάνης για ανάλυση HMF, διαστάσης, σακχάρων, γυρεοσκοπικής ανάλυσης κ.α καθώς και η απαίτηση παραστατικών πώλησης είναι ανασταλτικοί παράγοντες χωρίς προφανή λόγο.   

Β) μέσα από τον κανονισμό και την συγκεκριμένη δράση, να στηριχθούν με επιπρόσθετο εξοπλισμό  (ισάξιο με αυτόν του εξωτερικού) τα ελληνικά εργαστήρια ανάλυσης μελιού που τεκμηριωμένα έχουν προσφέρει στον κλάδο και να αποφευχθεί η χαριστική χορηγία σε ανύπαρκτα εργαστήρια. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται όλες οι αναλύσεις στην Ελλάδα και όχι να στέλνονται τα χρήματα αυτά στην Γερμανία. Δεν μπορεί να έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα για να εξοπλιστούν τόσα εργαστήρια, να διαπιστευτούν σε μεθόδους ανάλυσης και να μην αξιοποιούνται.

5. Μέτρα στήριξης για την ανασύσταση του ενωσιακού μελισσοκομικού κεφαλαίου.
Με τις προηγούμενες δράσεις του κανονισμού τα ερευνητικά κέντρα της χώρας (Πανεπιστήμια και Ινστιτούτο) ανέλαβαν να προσδιορίσουν τις ελληνικές φυλές μελισσών.  Προτείνεται από καθαρές ελληνικές φυλές (Μακεδονική, Κεκροπία, Kάρνικα, Αντάμι ) να γίνει βελτίωση από τα Πανεπιστήμια όσο αφορά την απόδοση, τη τάση σμηνουργίας και την αντοχή στις ασθένειες. Οι βελτιωμένες αυτές βασίλισσες να δοθούν σε βασιλοτρόφους. Στη συνέχεια να επιδοτηθεί η αγορά βελτιωμένων βασιλισσών από τους βασιλοτρόφους οι οποίοι θα ελέγχονται και θα κατευθύνονται από τους ερευνητές.
Ζητήσαμε επανειλημμένα από το ΥΠΑΑτ, και είναι πάγιο αίτημά μας, να απαγορευτούν οι εισαγωγές βασιλισσών ώστε να διαφυλάξουμε το γενετικό μας υλικό από τον υβριδισμό όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ε.Ε.

6. Συνεργασία με ειδικευμένους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στο τομέα της μελισσοκομίας και των μελισσοκομικών προϊόντων.
Α.Η ταυτοποίηση με γεωγραφική ένδειξη όπως ολοκληρώθηκε στον βασιλικό πολτό πρέπει να ολοκληρωθεί και στην γύρη.
Μπορεί η έρευνα για τα ποιοτικά κριτήρια του βασιλικού πολτού και της γύρης να έχουν ολοκληρωθεί, εντούτοις κάθε χρόνο αρκετοί συνάδελφοι δηλώνουν ενδιαφέρον για να ταυτοποιηθούν γεωγραφικά τα προϊόντα τους.  Άρα χρειάζεται κάθε χρόνο ένα ποσό για τις αναλύσεις για να μην επιβαρύνονται οι μελισσοκόμοι.
2. Να γίνει έρευνα με στόχο τον καθορισμό ποιοτικών κριτηρίων στην ελληνική πρόπολη.
Η έρευνα στη Μελισσοκομία είναι σημαντική και ζητάμε να ενισχυθεί.

7. Παρακολούθηση αγοράς
Περιορισμός των ελληνοποιήσεων εισαγομένων μελιών με έλεγχο των μελιών εμπορίου και του βιβλίου αποθήκης. Η καθιέρωση του ελληνικού σήματος θα πρέπει να γίνει άμεσα και κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί.   
Ο 852/2004 δεν εφαρμόστηκε εδώ και 13 χρόνια.

8. Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των προϊόντων στην αγορά .

Προτείνεται η πιστοποίηση του εγχώριου προϊόντος με σήμα ποιότητας και αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια όπως έχει προτάθηκε στο 1ο Επαγγελματικό Συνέδριο Μελισσοκομίας στην Αλεξανδρούπολη και στο 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προσδιοριστούν τοπωνύμια στις περιοχές που οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι θα υποδείξουν.  Συνεπώς για τη δράση αυτή προτείνουμε να αναλυθούν δείγματα μελιού συγκεκριμένων περιοχών ώστε να καθοριστούν τα τοπωνύμια ως πρώτη φάση πιστοποίησης ελληνικού ποιοτικού μελιού.

Στις δράσεις του κανονισμού 2017-2019 δεν υπάρχει πρόβλεψη  για την χλωρίδα. Πως θα στηριχθεί η μελισσοκομία του σήμερα και του αύριο χωρίς εμπλουτισμό της χλωρίδας πιλοτικά μέσα από τον κανονισμό; Το κυριότερο αίτημά μας είναι η οργανωμένη ενίσχυση της μελισσοκομικής χλωρίδας πανελλαδικά και σε μεγάλη κλίμακα με την εποπτεία και υλοποίηση ειδικών. Όλοι οι μελισσοκόμοι πιστεύουμε θα ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο να διατεθεί  ένα μεγάλο ποσό του κανονισμού  για αυτή τη δράση. Μία δράση που θα αφήσει πίσω της έργο και υποδομή για μία οικονομικά βιώσιμη μελισσοκομία. Σε χώρες που υλοποιήθηκαν τέτοια προγράμματα υπερδιπλασιάστηκε η παραγωγή ανά κυψέλη.